Hoe kies ik een bespanmachine?

INTRODUCTIE
Sport-Inn Gerritsen verkoopt al meer dan 30 jaar bespanmachines. In de begintijd ontwikkelden en maakten we onze eigen machines. Door tijdgebrek en te hoge productiekosten zijn we daar na 7 jaar mee gestopt. We zijn toen begonnen met de verkoop van Stringway en Tyger bespanmachines. Juist deze 2 merken omdat zij namelijk van de allerbeste kwaliteit zijn.
Voor Stringway zijn wij hoofd-dealer van Nederland, België, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

WAAROM EIGENLIJK ZELF BESPANNEN?
Als u zelf bespant bent u niet meer afhankelijk van winkels en bespandiensten. U kunt uw racket bespannen wanneer u dat het beste uitkomt, en u hoeft uw racket niet weg te brengen en op te halen. Daarnaast kunt u zelf experimenteren met verschillende snaren en kilo's. Zo kunt u uittesten wat voor u het prettigst speelt. Ook is het een stuk voordeliger. Met een eenvoudig rekensommetje kunt u vergelijken wat het u kost om u racket te laten bespannen en wat het u aan materiaal kost als u zelf bespant. De machine verdient zichzelf terug!

DEMONSTRATIE / CURSUS
Wanneer u bij ons een bespanmachine wilt kopen krijgt u een gratis bespandemonstratie. Deze bespandemonstratie duurt ongeveer 2 uur en is vrijblijvend. Na deze demo kunt u zelf professioneel bespannen. Meer hierover leest u bij 'Bespandemonstratie/cursus'. Indien u de bespanmachine daarna koopt is de demo gratis. Koopt u daarna bij ons geen bespanmachine dan betaalt u € 35,00 PP voor deze demonstratie. Wilt u later toch een bespanmachine bij ons kopen, dan krijgt u deze € 35,00 weer van ons terug.

KWALITEIT/GARANTIE:
Op de markt worden veel bespanmachines aangeboden. Wij kunnen ons voorstellen dat het lastig is om uit het grote aanbod een goede keuze te maken. Er zitten soms grote prijsverschillen in machines die op het oog gelijkwaardig zijn. Natuurlijk speelt hier gezonde prijsconcurrentie tussen de diverse aanbieders een rol. Maar ook verschil in de gebruikte materialen bepaalt de prijs, en dat is zo op het oog voor de klant niet te zien. De filosofie van Sport-Inn Gerritsen is dat uw bespanmachine nauwkeurig en probleemloos dient te functioneren voor een groot aantal jaren. Daarom leveren wij STRINGWAY en TYGER bespanmachines: Professionele kwaliteit voor een betaalbare prijs. Op onze Stringway bespanmachines geven wij 10 jaar 100% fabrieksgarantie. Op de TYGER bespanmachines geven wij 5 jaar garantie op de mechanische onderdelen, en 1 jaar garantie op de elektronische onderdelen en de tangen. Wilt u een andere bespanmachine, dan kunnen wij uw oude bespanmachine (Stringway of Tyger) eventueel ook inruilen.
Verder kunt u ná aankoop altijd bij ons terecht met vragen over uw machine of over het bespannen, wij helpen u graag.

HOE KIES IK?
Welke bespanmachine u wilt kopen is een persoonlijke keuze. Onderstaand enkele punten die u moet weten voordat u een bespanmachine gaat aanschaffen. Zo leert u over de verschillen tussen de machines en kunt u een betere keuze maken. Indien u vragen heeft of meer informatie wilt kunt u ons gerust bellen op: 0412-691414

SOORTEN BESPANMACHINES:
-onderscheid in het snaar aanspanmechanisme
Een eerste hoofdonderscheid tussen bespanmachines bestaat uit de wijze waarop de machine de snaar op het gewenste aantal kilo’s trekt. Je hebt machines met een kriksysteem en machines met een roterend aanspanmechanisme en de machines met een snelspankop.

Kriksysteem als aanspanmechanisme. De machine heeft een arm waaraan het gewicht zit. Hoe verder het gewicht naar buiten zit, met hoe meer kilo’s u gaat bespannen. Hierbij krikt u met de ene hand terwijl u met de andere hand de snelspanner vast houd totdat het gewicht precies horizontaal staat. U heeft dan de gewenste kilo’s bereikt. Dit vereist wel om nauwkeurig en aandachtig te werken met deze machine, als de arm niet goed horizontaal staat krijgt u niet het gewenste aantal kilo’s. Dit geeft meteen ook het kleine nadeel van deze machine aan.

Kriksysteem met ratel als aanspanmechanisme. Hierbij krikt u met 1 hand totdat het gewicht horizontaal staat. U heeft dan de gewenste kilo’s bereikt. Door het ratelsysteem hoeft u met de andere hand de snelspanner niet vast te houden. Deze machines zijn gebruikersvriendelijker, hebben betere tangen en hebben gratis accessoires zoals kniptangen e.d.

Roterend aanspanmechanisme. Deze machines worden ook wel slinger of swivel machines genoemd. Bij het ronddraaien blokkeert een mechanisme automatisch bij de bereikte hoeveelheid kilo’s. Nadeel van deze machines is dat de narekcompensatie (narekken van de snaar) niet tijdens het bespannen uit de snaar gehaald wordt. Hiermee loopt de bespanning van het racket sneller terug dan andere machines die een gewicht hebben.

Elektrische machine met roterende snelspanner. Hierbij draai je de snaar 1x om de snelspanner, je drukt op de knop, de snaar zal nu aangetrokken worden en blokkeert automatisch bij de ingestelde kilo’s. 

Machines met een spanarm die automatisch blokkeert. (Stringway) Bij deze machines is het niet nodig om te krikken en hoeft het gewicht niet horizontaal te staan. Deze machines hebben een maximale spannauwkeurigheid.

- onderscheid in het racket inklemsysteem
Een verder onderscheid tussen bespanmachines bestaat uit de wijze waarop het racket op de machine vastgeklemd wordt. Er zijn machines met 5 en 6-punts inklemming en dit kan buiten of binnen inklemming zijn. Na het bespannen moet het racket zonder wrijving weer los te nemen zijn van de machine, dan heeft er geen vervorming plaats gevonden. Verder moet je erop letten dat alle soorten rackets op het klemsysteem passen. Het verschil tussen binnen of buiten inklemming is dat bij binnen inklemming de klemsteunen aan de binnenzijde van het frame komen, wat als voordeel heeft dat er een minimale vervorming van het racket plaats vind.

- onderscheid in het tangen systeem:  (bespantangen worden ook wel bespanklemmen genoemd, dit is hetzelfde)
Je hebt bespanmachines met vaste tangen of klemmen. Deze zitten aan de machine vast en moeten vanaf de onderkant van het racket op 1 snaar vastgezet worden. Losse tangen daarentegen zet men aan de bovenkant of onderkant van het racket op 2 snaren tegelijk. Voor de kwaliteit van de bespanning maakt het niets uit of u met losse of vaste tangen bespant. De tangen zelf moeten wel goed zijn, ze mogen de snaar niet laten slippen.
Het verschil tussen 1-traps en 2-traps tangen is dat je 1-traps tangen met 1 handeling vast zet en 2-traps tangen met 2 handelingen.

WAT MOET U ZICH ZELF AFVRAGEN?
- Wat wil ik met de bespanmachine gaan doen? Alleen uw eigen rackets bespannen of ook voor anderen?
- Wil ik mijn bespanmachine thuis makkelijk kunnen opruimen of soms naar elders meenemen, of laat ik de machine op een vaste plek staan? 
- Welk bedrag wilt u ongeveer uitgeven.

Bespanmachines bij ons variëren in prijs van ongeveer € 125,00 tot € 1231,00. Van laag naar hoog heb je het dan als eerste over 2e hands machines, daarna de instapmodellen, dan basismachines, uitbreiding van de basismachines en professionele bespanapparaten. Let wel dat het niet betekent dat de duurste machine ook altijd de beste is. Naast uw budget moet u ook wel laten meewegen hoe vaak u ongeveer denkt te gaan bespannen; alleen voor uzelf of ook voor anderen? Over het algemeen geldt dat je bij de goedkopere modellen zelf meer handelingen moet doen en naarmate het model duurder wordt de machines ook gebruiksvriendelijker en sneller worden. Een misverstand willen wij hier wegnemen; een elektrische machine is niet sneller en zuiverder dan een mechanisch bespanapparaat met snelspankop.

Wilt u de bespanmachine makkelijk kunnen verplaatsen of mee kunnen nemen voor een toernooi, dan kiest men vaak voor een tafelmodel. Heeft u de ruimte dan kiest men vaak voor een staand model. Staande modellen zijn vaak duurder dan een tafel model.

Heeft u weinig budget dan kan een 2e hands bespanmachine een goed alternatief zijn. Kijk wel uit als u een 2e hands koopt op internet. Gebruikte machines hebben vaak op de belangrijke onderdelen speling of zijn daar al versleten, zodat u zelf daarna niet zuiver kunt bespannen. Ook kunnen er onderdelen missen die u niet direct in de gaten heeft.
Heeft u iets gezien op internet, dan kunnen wij u altijd gratis adviseren. Neem dan contact met ons op.
Zelf bieden wij ook regelmatig 2e hands bespanmachines aan. Deze zijn door ons geheel schoon gemaakt en nagekeken.
Op deze machines krijgt u 1 jaar garantie, zodat u geen enkel risico loopt. Goede machines voor een laag budget.

TOT SLOT:

Welk gereedschap heb ik verder nodig:
- Een goede schaar of kniptang om de oude snaren uit te knippen.
- Een punttang om snaren te kunnen pakken en snaren door een gat te krijgen waar al een snaar zit.
- Snaarverdeler om de breedte snaren erdoor te trekken, of snaren aan de kant te kunnen duwen.
- Tubes om kapotte tubes te kunnen herstellen.
- Grommet remover om de oude tube eruit te kunnen boren. (Wij adviseren om geen priem te gebruiken omdat je daarmee de snaar of tube kunt beschadigen)

Onderhoud:
De bespantangen moeten regelmatig schoon gemaakt worden met een doekje met wasbenzine. Zo verwijdert u de vuiligheid en coating aanslag  die tijdens het bespannen tussen de tang gaat zitten. Doet u dit niet dan krijgt u last van slippende tangen. Vaak wordt dit opgelost door de tangen dan strakker te draaien, echter hiermee beschadigt u de snaren, met alle gevolgen op snellere breuk van dien.